Tv NU Film I dag Sport I dag Top Tv Digital TV Hd TV

DR-formand om 1864: Det rene pjank!

10:10 - 01. dec 2014

DR-formand om 1864: Det rene pjank! 1864, dr, ole hyltoft

DR-formand om 1864: Det rene pjank! 1864, dr, ole hyltoft
DR-bestyrelsens næstformand, Ole Hyltoft.

Ole Hyltoft, der er næstformand i DR's bestyrelse, er dybt skuffet over Bornedals '1864' og mener, at der skulle have været mere topstyring på projektet.

I aftes rullede ottende og sidste afsnit af Ole Bornedals historiske epos '1864' over skærmen, og det er samtidigt den foreløbige kulmination på adskillige ugers skinger debat om værket.

Næstformanden i DR's bestyrelse, Ole Hyltoft, gik allerede tidligere ind i diskussionen med en ganske negativ kronik om serien.

Nu uddyber han sine holdninger over for Ekstra Bladet.

"Ole Bornedal fremstiller skæbnedagene i 1864, som om dansk politik blev besluttet på Det Kgl. Teater med Johanne Louise Heiberg i sufflørkassen," siger Ole Hyltoft.

Især skildringen af politikeren Monrad fungerer ifølge næstformanden ikke.

"Portrættet af Monrad (Nicolas Bro) er det rene pjank. Monrad var i virkeligheden en af de bedst begavede politikere fra den tid, selv om han vurderede situationen omkring krigen helt forkert. I den situation var han en elendig politiker," fortæller Hyltoft, der er medlem af Dansk Folkeparti, og uddyber:

"Men at fremstille ham som en nar, der nærmest kommer lige fra dårekisten. Det er altså virkelighedsfjernt. Og det giver jo en helt fejlagtig opfattelse af, hvad der egentlig skete i 1864. Det er jo et af de største skæbneår nogensinde i dansk historie. Danmark var jo tæt på at forsvinde ud af Europa-kortet fuldstændigt."

Ifølge Ole Hyltoft bidrager instruktørens unuancerede fortælling af begivenhederne endda til danskernes uvidenhed.

"Bornedal giver en fejlagtig opfattelse af de nationalliberale politikere. Han har selvfølgelig ret i, at de var meget nationale. Men der var tale om en meget indviklet historisk situation. Tyskland ville frem, og Bismarch ville frem. Og Danmark havde i 1700 tallet forsømt at styrke danskheden i det sydlige Slesvig uden held. Politikerne misforstod situationen," siger han og fortsætter:

"Og at lave halløj med det og tro, at det er ren og skær teaterpjank. Det synes jeg er dårligt. Dermed bidrager Ole Bornedal til den nuværende befolknings uvidenhed om fortiden."

Men den utilfredse DR-næstformand mener dog også, at '1864'-projektet på forhånd var dømt til at mislykkes.

"Den slags bestillingsopgaver, der er så højtidelige, mislykkes som regel. Og som næstformand i DR’s bestyrelse kunne hverken jeg eller bestyrelsen have gjort noget for at stoppe den," forklarer Hyltoft og uddyber:

"I DR har vi jo det såkaldte armslængde-princip, hvor man ikke må eller skal blande sig i tv-programmerne. Jeg spurgte ind til 1864-projektet på bestyrelsesmøderne hen ad vejen. Men vi fik aldrig nogen klarhed omkring projektet. Vi fik bare at vide, at budgettet ville holde. Og at der i øvrigt blev optaget krigsscener i Tjekkiet."

"Jeg stiller i øvrigt spørgsmålstegn ved, hvorfor man ikke må kritisere eller komme med ideer til DR’s programmer, når man er medlem af DR-bestyrelsen. Jeg er ikke modstander af armslængde-princippet. Men det er blevet en usmidig doktrin. Jeg foretrækker, at det er tilladt, at man kan tale om og diskutere programmerne," forklarer Ole Hyltoft.

Hvis ikke du fik set sidste afsnit af '1864', så kan du fange genudsendelsen onsdag klokken 22.10 på DR K.

Læs også   Mest populære
 


Dagens Mening
Hvem vinder Vild med dans?

Iben Hjejle
Sofie Lassen-Kahlke
Ved Ikke

Del på Facebook


TV Menu TVguide.dk Information RSS Min TVGuide
 HD TV
 Film i dag
 Sport i dag
 TV nu
 Hjælp
 Om TVguide.dk
 Kontakt os
 Annoncering & Medieinformation

  Film

  Nyheder

  TVnu
  Log ind
  Opret bruger
  Glemt password?