Serie fra 2012
Genre: | dokumentar |
---|---|
Tilføjet: | 30/1 2018 |
De kastede atombomber over Rusland, sprængte Storstrømsbroen i luften og sendte politi og militær mod strejkende arbejdere i Esbjerg. Alt imens sad de selv isoleret fra omverdenen i en atomsikret bunker i Jylland 60 meter under jorden. Under den kolde krig i 80'erne deltog danske topembedsmænd i tophemmelige, realistiske krigsspil, der strakte sig over to uger og hver gang endte i atomkrig. De udgjorde toppen af en omfattende skyggeverden under den kolde krig, som kun få mennesker kendte til. En verden af hemmelige bunkers, underjordiske hospitaler, detaljerede planer og realistiske øvelser hvor tusinder af danskere - fra frivillige til topembedsmænd - helt frem til Murens fald i 1989 gjorde landet klar til krig Tilrettelæggelse: Ole Retsbo.
De skulle kæmpe til sidste patron for at Sovjetunionen aldrig ville kunne sætte det røde flag på toppen af Christiansborg, de skulle klare sig gennem atomangreb og gasangreb med regnslag og gasmasker som eneste beskyttelse - og de var klar til at se stort på ordrer og kæmpe som taliban, hvis den danske regering gav op. Op gennem den kolde krigs sidste del i 1970'erne og 80'erne havde hjemmeværnet omfattende og hemmelige planer for at forsvare Danmark mod angreb fra Warszawa-pagten. De var en del af en omfattende skyggeverden, som kun få havde kendskab til under den kolde krig. En verden af hemmelige bunkers, underjordiske hospitaler, detaljerede planer og realistiske øvelser, hvor tusinder af danskere - fra topembedsmænd til frivillige - helt frem til murens fald i 1989 gjorde landet klar til krig. Tilrettelæggelse: Claus Pilehave.
Under den kolde krig regnede de fleste danskere med, at en atomkrig ville føre til total udslettelse, men i det skjulte forberedte myndighederne sig i de mindste detaljer på et liv efter atombomben. I kældrene under skoler og andre offentlige bygninger havde Civilforsvaret nedpakket nødhospitaler, sandsække, bårer og alt hvad der i øvrigt kunne blive brug for i tilfælde af krig. Helt frem til 1989 omfattede krigsplanlægningen alt fra rationeringsmærker og nødpenge til atomkirkegårde, krigsøvelser og indretning af underjordiske kommandocentre for ledende embedsmænd i kommuner og amter. Tilrettelæggelse: Ole Retsbo.
Under den kolde krig var Bornholm Danmarks og NATOs øje og ører bag jerntæppet. Men hvis krigen brød ud, måtte bornholmerne klare sig selv. Helt op til slutningen af den kolde krig tillod skiftende danske regeringer ikke, at allierede soldater deltog i øvelser på øen, fordi det ville tirre Sovjetunionen, der én gang havde besat øen. Derfor lagde nogle bornholmere hemmelige planer for, hvordan de skulle gemme luftværnskanoner i landmænds lader, bruge private jagthytter til soldater og anvende landbrugsmaskiner i forsvaret, hvis Warszawa-pagten angreb. Planlægningen var en del af en omfattende skyggeverden, som kun få havde kendskab til under den kolde krig. En verden af hemmelige bunkers, underjordiske hospitaler, detaljerede planer og realistiske øvelser, hvor tusinder af danskere - fra topembedsmænd til frivillige - helt frem til murens fald i 1989 gjorde landet klar til krig. Tilrettelæggelse: Claus Pilehave.